seprator

Kunst

seprator

Bono (en waarschijnlijk wijze mannen en vrouwen vóór hem) zei het fraai: ‘We weten niet wat het is, dus het moet wel kunst zijn‘. Wij, nederige wezens die we in de Kiemkamer zijn, zouden de dingen die we maken uit onszelf geen ‘kunst’ noemen, maar sommige creaties zijn zeker dingen ‘waarvan je niet weet wat het is’, dus hebben we besloten deze pagina alsnog de titel ‘kunst‘ mee te geven.

En op deze pagina vindt u een deel van onze – al dan niet geëxposeerde – kunstprojecten.

 

Een van de objecten in de ‘De mens als ongedierte’ collectie is een enorme levensechte muizenval (130x70cm). Hieronder vind je andere werken uit de serie…

 

De mens als ongedierte
Mensen zijn, in de letterlijke zin van het woord, een plaag. Een zeer succesvolle soort die een bedreiging vormt voor andere levende wezens. Daarom bedachten we het thema ‘De mens als ongedierte’ wat resulteerde in een door Kiemkamer gemaakte collectie van 6,5 artistieke objecten. De collectie wordt tentoongesteld op festivals en dergelijke. Merk op dat we niet bezig zijn met woke en bewustwording creëren, slechts met het toveren van een glimlach op iemands gezicht.


 

 

Als je geïnteresseerd bent om ‘De mens als ongedierte’ te pluggen op je evenement (in Nederland), stuur dan gerust een berichtje: gerjon@kiemkamer.nl. Wil je meer weten over de wondere wereld van insecten, spinnen, amfibieën en andere beestjes, bezoek dan de tentoonstelling Onderkruipsels in het Rijksmuseum (september ’23).

 

The Plant Movement
Een kamerplant is een groen object in een pot dat stil ergens in een ruimte staat. Op de eerste dag merk je het nog op, maar na een tijdje zie je het niet meer. Daarom bedachten we het kunstproject The Plant Movement (TPM). De kern: we creëren beweging in en met planten. We bootsen een natuurlijk bos na en halen zo het buiten naar binnen.

TPM is een serie experimenten gebaseerd op design thinking en ideation. Alle experimenten draaien om hetzelfde doel. We proberen binnenruimtes – zoals kantoren en pantry’s – een meer natuurlijke, voedende energie te geven door plantbewegingen te gebruiken in een multi-zintuiglijke ervaring.

Een van de prototypes waaraan we werken is het levend gordijn. We gebruiken bladeren in plaats van geweven stof om het dag- en nachtritme – en de privacy – te sturen. We maken hierbij ondermeer gebruik van katrollen, touwen en rails. Zie hieronder een foto van een hangend plantengordijn. In deze familie is er ook de Grow‘inDoors serie, van levende deuren en afscheidingen.

In een ander deelproject creëren we sociale interactie tussen planten. Planten die groepjes vormen, kletsen, me-time pakken en slapen. Zodra een plant beweegt, krijgt het (hij of zij?) persoonlijkheid, je wilt het direct een naam geven. In dit project combineren we de natuur met IoT technologie, we besturen levende planten met Arduino microcontrollers.

Als je geïnteresseerd bent om een van onze concepten in een gebouw toe te passen, stuur dan gerust een berichtje (gerjon@kiemkamer.nl). In onze studio in Utrecht kun je de projecten ‘live’ bewonderen en ervaren.

Ons eerste prototype is de serie ‘Groeiend gordijn’

 

Dreiger
Een zwarte reiger is een prachtige vogel die zijn vleugels uitstrekt om schaduw te creëren en zo vissen te vangen. Wij werken aan de Dreiger (dank voor de naam, Si), een metalen reiger die Dreigend zijn vleugels uitslaat, met een indrukwekkende spanwijdte van 3 meter. De Dreiger komt in een sloot te staan in Utrecht Stad. Zo vragen we via dit opmerkelijke object (weer) aandacht van voorbijgangers voor het wonder van de natuur.

shape
Op de site content zitten geen rechten, omdat vooruitgang vraagt om een cultuur van delen.